Spædbørn i frostvejr

Når frosten bider, så kan I nemt blive usikre på, hvor meget kulde jeres spæd- og småbørn kan tåle. Her giver vi jer et lille overblik.

De mindste børns temperaturregulering

Spædbørn har en meget stor hudoverflade sammenholdt med deres kropsvægt. Samtidig bevæger de sig ikke altid meget, fx når de sover. Og deres egen temperaturregulering fungerer ikke fuldstændigt, før de er 3 – 4 år og selv kan begynde at mærke, når de fryser eller er for varme. Derfor har de voksne en opgave i at sørge for, at de mindste børn har en passende temperatur.

En passende temperatur

Uanset om barnet er udsat for kulde eller varme, så er der nogle tegn at gå efter. Du kan altid føle dig frem. Det er godt at mærke på brystkassen – under tøjet – om barnet er tørt og varmt. (Hvis det har feber, så kan du mærke, at det fornemmes varmere på hånden, end hvis du fx mærker din kæreste på brystkassen under tøjet). Du kan også mærke i nakken og lidt ned på ryggen under tøjet. Er der fugtigt eller vådt og varmt, så sveder den lille og har for meget tøj på. Er der direkte køligt, må du overveje om spædbarnet har for lidt tøj på, eller om det ligger i træk eller på et for koldt underlag.

Du er dit lille barns termostat

Du kan tjekke temperaturen på din baby under tøjet (fx på brystet eller i nakken (ned mod ryggen også)), med jævne mellemrum.

Frostsprængte kinder og ru hud kan forebygges med fedtcreme (vandfri)
Det anbefales at børn sover inde, hvis temperaturen kommer under -10 grader

Boligen afkøles også, så tjek den for kuldestråling og trækzoner

Sørg for varme sokker, vanter og huer i kulden

– og husk også, at vådt tøj af bomuld (fx bleer, hagesmække, bomuld vådt af sved og fodsved i sokkerne) isolerer ikke, det køler tvært imod ned….

Kulde og varme

Når et lille barn bliver koldt eller for varmt, så påvirker det hele barnet, og kropstemperaturen falder (det er for koldt) eller stiger (det er for varmt). De voksne er barnets temperaturregulator i de første 3 – 4 leveår. Og helt enkelt regulerer vi varmen ved at give mere tøj på og tilbyde varme omgivelser, hvis det er koldt, eller tage tøj af og tilbyde kølige omgivelser, hvis det er for varmt.

Vådt tøj forstærker kulden

Det er godt at vide, at isolering også kan betyde noget. Hvis fx barnet har en våd trøje, våd ble, våde strømper eller en våd hagesmæk på, så afgives der meget varme, fordi det våde fordamper og afgiver yderligere varme. Samtidig ødelægger væden tøjets isolationsevne, og barnet er derfor ubeskyttet overfor kulden.

Hoved, hænder og fødder er udsatte

Spæd- og småbørn har store hoveder sammenlignet med deres krops størrelse. Og meget af barnets overskudsvarme afgives fra ansigtet og/eller en bar isse, hvis det er et spædbarn med meget lidt hår på hovedet. Det er derfor væsentligt med god hovedbeklædning. Er de allermindste ude i kulden er elefanthue, hue med øreklapper eller den slags en rigtig god ide. Og indsrst noget af uld eller uld/silke, som kan opsuge sved, uden barnet bliver koldt af materiale, som ikke kradser.

Varme vanter og varme sokker er med til at sørge for, at temperaturen er passende hos et lille barn. Hos de mindste spædbørn vil fødder og hænder ofte mærkes kølige, selv om barnet er varmt og har en passende temperatur. Det forsvinder, når spædbarnet er nogle måneder gammelt.

Spædbarnet i barnevogn

I Danmark har vi tradition for at børnene sover ude året rundt. Det er godt at sørge for at barnevognen er isoleret godt mod kulden. Hvis det er meget koldt, så kan et lag aviser i bunden af barnevognen (på et par centimeter) gøre underværker som ekstra isolering. Det er også en god ide at sørge for, at siderne er godt isoleret.

Vinden betyder også meget for om barnet afkøles, så baby skal placeres i læ, så vinden ikke kan komme ind i barnevognen. Det er den såkaldte Chill-faktor (sammenhængen mellem vindhastighed og kulde), som kommer i spil.

Sundhedsmyndighederne fraråder at børn sover ude, når temperaturen kommer under -10 grader. De fraråder også, at nyfødte børn sover ude, før de har taget på i vægt. Spørg din egen sundhedsplejerske, som kender dit barn, hvis du er i tvivl.

Huden i kulden

Spæd- og småbørn får let tørre, ru og røde kinder. Det er en god ide at smøre kinderne, inden barnet kommer ud. Er det frost, gør du klogt i at vælge en fedtcreme, uden vand – og også uden kemiske stoffer, der kan skade sundheden (fx parfume og skadelige typer af konserveringsmidler). Vælger du efter mærker med Svanen eller Blomsten, så er du på den sikre side. Har du ikke en vandfri creme, så kan du sørge for aqt smøre kinderne mindst 15 minutter, før dit barn skal ud i kulden. Tiden på de mindst 15 minutter betyder nemlig, at vandet i cremen er blevet opsuget i huden.

Træk og kulde indenfor

Når det bliver meget koldt, er der ofte mere koldt i nogle områder af boligen end i andre. Det kan være ved vinduerne, på gulvet, i soverummene mv., at kulden udefra giver nye og uventede områder, hvor det trækker koldt. Så det er en god ide, at du fx lægger dig ned på gulvet selv, inden du placerer dit spædbarn der. Det kan være overraskende koldt, hvis der trænger kulde op nedefra, eller det trækker fra kolde og utætte vinduer. Det samme kan være uventede steder i boligen, hvor det trækker koldt fra vinduer eller kolde mure. Så du har måske også lige brug for at tjekke puslepladsen og sovestedet for at sikre dig, at din baby ikke bliver kold, mens du pusler baby eller dit barn sover.

John Petersen

Simpel Førstehjælp

Kilde. Sundhedsplejersken.dk

Kontakt os nemt og uforpligtende