Sommer og børn sovende i barnevogn

Der er stor risiko for, at dit barn dehydrerer og i værste konsekvens kan det dø, hvis du lukker åbningen til barnevognen med fx en stofble i disse dage, hvor sommerens første rigtige varme har indfundet sig.

Selv om du sætter barnevognen i skyggen stiger temperaturen inde i barnevognen hurtigt, samtidig med at iltcirkulationen omkring barnet bliver ringere og ringere, når åbningen er dækket.

P.g.a. varmen og den manglende ilt bliver barnet sløvt og apatisk. Du vil derfor ikke ane uråd, hvis dit barn får det dårligt i heden. Det ligger typisk meget stille og uden gråd, og du vil derfor tro at det blot sover.

Selvom barnevognen bliver sat i skyggen, vil temperaturen i løbet af bare 15 minutter stige til 33 grader, hvis åbningen bliver lukket til med en stofble. Det viser et forsøg lavet af Søndagsvisen på en dag med 25 graders varme i skyggen ved middagstid. Her blev temperaturen i en barnevogn målt i skyggen med de mest almindelige typer afskærmninger: Et regnslag, en stofble, et myggenet og til sidst helt uden overlærred efter et kvarter.

Den bedste sovetemperatur ligger mellem 16 og 20 grader både hos børn og voksne.

Den højeste temperatur i forsøget blev målt, da barnevognen var pakket ind i et regnslag. Her viste termometeret 34 grader efter et kvarter. Blev barnevognen placeret i solen var resultatet næsten det samme – temperaturen var kun en til to grader højere. Lignende forsøg, som Barnevognshuset.dk har lavet, viser i yderligere, at der ikke er forskel på temperaturerne i en sort og en lys barnevogn.

Temperatur målt i barnevogn efter 15 minutter
Temperatur
Uden dækning og uden overlærred
27 grader
Uden dækning af åbning
30 grader
Åbning dækket af net
32 grader
Åbning dækket med stofble
33 grader
Åbning dækket med regnslag
34 grader

Forsøget viser også, at selv et myggenet får temperaturen til at stige markant. Så myggenet vil vi kun anbefale, man bruger i aftenskumringen, hvor temperaturen er faldet til 18-20 grader og myggene svirrer i luften. Aldrig i høj sol midt på dagen med 25 graders varme.

Husk, at børn i varmen har brug for ekstra vand/væske/ammetår, så de får nok at drikke – i øvrigt ligesom de voksne.

Finder du dit barn bevidstløs i barnevognen, og det ikke trækker vejret, skal du yde HLR til børn og ringe 1-1-2.

Kontakt os nemt og uforpligtende