Simpel-fh-logo-300x118
Simpel-fh-logo-300x118_hvid

Vild pastinak

Del dette indlæg

Pastinakken er en grov gulgrøn skærmplante, i familie med fx skvalderkål og bjørneklo. Dens blomster er gule, modsat de fleste andre vilde skærmplanter i den danske natur, som har hvide blomster.
Førstehjælp
Kontakt

Har du brug for mere viden om emnet i dette indlæg, så er du velkommen til at tage kontakt.

Bliv kontaktet

Pastinakken er en grov gulgrøn skærmplante, i familie med fx skvalderkål og bjørneklo. Dens blomster er gule, modsat de fleste andre vilde skærmplanter i den danske natur, som har hvide blomster. Derfor er pastinakken ret nem at kende. I sommerperioden, ser den meget gulgrøn ud, også selvom den ikke er i blomst. Den har en meget furet stængel, som adskiller den fra fx. skvalderkål.

Pastinakken blomstrer i juni-august. De små, grøngule blomster sidder i store skærmformede blomsterstande.

Pastinak gror på ret tør, noget næringspræget bund. Den er hyppig langs veje i det åbne land, men kan sagtens findes i haver, parker og skove.

Pastinakken er giftig

Pastinakken indeholder en plantegift, som gør huden følsom over for sollys, og man skal undgå hudkontakt med planten. Plantens saft kan i kombination med sollys give vabler og sår på huden. Sårene minder om brandsår.

Giften findes i hele planten, både stængel, rødder og blomster.
Får man saften på sig, skal man vaske området grundigt og holde huden tildækket og skærmet mod solen i mindst 48 timer. Man bør søge læge.

John Petersen
Simpel Førstehjælp

Kilde. Miljøstyrelsen

Vi og vores samarbejdspartnere bruger teknologier, herunder cookies, til at indsamle oplysninger om dig til forskellige formål, herunder funktionalitet, statistik og marketing. Ønsker du ikke, at disse cookies gemmes, så sørg for at besøge hjemmesiden med et inkognito- eller privat tab/browser.